jueves, 26 de abril de 2012

TRADICIONS A VILAFRANCA: La Mare de Déu del Llosar

Una altra tradició, que se celebra cada any, el 8 de setembre.


El dia 8 de Setembre és el dia de la Mare de Déu del Llosar, el dia més important per als vilafranquins.
A les vuit hi ha diana i mascletà: la banda del poble desperta la gent tocant música i tirant coets. La gent s’arregla tot el que pot, ben pentinats i ben mudats, perquè a les deu i mitja sonen les campanes i seguidament, ix la processó. Anem a peu al Llosar, la gent, les dames, regines, capellans i també les autoritats. És costum portar la Verge  damunt d’un carro arrossegat per bous fins  el Llosar.
A les dotze a l’ermita del Llosar fan missa fins la una. A l’eixida, enfront de l’església, damunt dels arcs es dóna a menjar pastissos de confitura que han estat fets pels majorals, que són els que durant l’any han netejat l’església i se  n’encarreguen de la Mare de Déu.
La gent ens n’anem a dinar i a fer una “vecadeta”.
A les cinc s’ompli l’església, és la novena. En eixir de l’ermita es poden tornar a menjar pastissos de confitura. A continuació els membres de la banda ens toquen un concert al costat de l’om.
Aproximadament a les set tornem en processó cap a Vilafranca. A voltes a l’Avinguda del Llosar, arribant a la plaça, es tira una petita traca.
Per la nit, a les deu i mitja anem tots a casa el majoral i després del “paseillo” ,tots a ballar el ball-pla a la plaça d’En Blasc.
Aquesta nit els majorals de Sant Antoni sortegen el bou.
En acabar, a casa dels majorals es donen les bossetes per als xiquets que han ballat i als majors els conviden a beure i a menjar pastes.
I el dia ja s’ha acabat, tots estem molt cansats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

ELS JOCS OLÍMPICS EN CAPSES D'APRENENTATGE

Fa dues setmanes  vam començar un nou projecte dedicat als Jocs Olímpics, però no el treballem amb la metodologia d'ABP, sinò amb 7 caps...