lunes, 18 de abril de 2011

EL CORB I LA RABOSA


La setmana passada Elia ens va contar la rondalla del corb i la rabosa. Després la vam llegir i vam fer una fitxa amb diferents exercicis. Entre d'altres activitats, estan la descripció dels dos personatges, els aliments que hi hauria a la boda que anava el corb. També havíem d'escriure sobre l'arxipèlag balear, que ja havíem estudiat a Coneixement del Medi i sobre la dula, la qual també es realitzava a Vilafranca.
Ací deixem algunes preguntes amb les respostes que hem escrit:

 Què li cridaven els xicons de Castalla al corb, per enganyar-lo?

Oc, oc, oc!
L'àguila, el corb!
El rei s'ha mort
davall les penyes de Monfort!


Com eren el corb i la rabosa?

El corb era negre, en els ull blaus. Era amable i li agradava viatjar. Li "entraven" totes les mentides que li contaven. Al final va ser un poc espavilat.

La rabosa era astuta, tenia el cos marró i els ulls de color marró fosc. A l'hora de contar mentides, les contava molt bé, era espavilada i si la mentida que li contaven no era molt bona, no li "colava".
(Alberto Falcó)

Què és la dula?  Com es feia a Vilafranca?
La dula es realitzava fa molts anys a Vilafranca. El duler era la persona que treballava en la dula. Aquest s'encarregava de portar cavalls, burros i matxos de gent del poble a que menjaren al Bovalar i quan es feia de nit els tornava a baixar al poble. Aquest intercanvi d'animals es feia als llavadors.
(Nahika Prats)





Hem aprés a utilitzar el Google Maps i hem fet, a la pissarra digital, el recorregut que feren el llop i la rabosa, des de Castalla a Mallorca i a Sardenya:


Ver EL CORB I LA RABOSA en un mapa más grande

No hay comentarios:

Publicar un comentario

DIA DEL DEPORTE AL MGG

EL DÍA DEL DEPORTE Hoy hemos ido a las pistas de atletismo  de la Universidad Jaume I para celebrar el día del deporte. Hemos ido 3º de prim...